torsdag 29 maj 2008

Bort med kungen!


Så har det då hänt som händer alltför sällan i världen. En monarki har blivit republik. Jag gläder mig med det Nepalesiska folket och utbringar ett stort "Grattis!".

Relativt odramatiskt har Nepals parlament röstat igenom författningsskiftet och Nepals kung har blivit avskedad och är numer en vanlig medborgare (Om än en rätt rik sådan.).

En riktig demokrati är således född. En demokrati där landets statschef är parlamentariskt folkvald.

Om detta skulle kunna ske också i Sverige är tveksamt än på länge. Republikanska Föreningen lever ett stilla liv...och gemene man romantiserar gärna över kronprinsessan och rojalistisk glamour.


För egen del finner jag det högst besynnerligt att ett land som gärna vinnlägger sig om att vara okorrumperat, skyr nepotism som synden och som hävdar meriternas förtjänst...trots allt envisas med att ha en statschef som får arbetet i arv. Det är otidsenligt och odemokratiskt så det förslår. Och att hävda "tradition" gör kreti och pleti i all sin historielöshet, med tanke på att vår kronprinsessa härstammar från en invald fransk general utan några som helst blåblodiga anor. Man undrar ju i sitt stilla sinne hur Sverige hade sett ut idag om riksdagen 1810 istället hade sagt "Nej, vet ni vad...vi gör enligt den nya demokratiska modellen och låter folket rösta fram en statschef som måste visa sin duglighet och kan ersättas med regelbundna tillfällen..."

Ska man dessutom titta på "traditionen" så har ju kungar och drottningar lyckats bra med att hålla Sverige i skiten...Drottning Kristinas utarmande av landets tillgångar...Karl X och Karl XIIs utarmande av befolkningen.... Oscar IIs motstånd till att ge Norrmännen sin rättmätiga självständighet och Gustav Vs enträgna motstånd till allmän rösträtt... (Och hur det var med hans Nazist-medlöperi är fortfarande inte helt klarlagt...)

Nåväl...Victoria är ju avlad för sitt maktövertagande medelst massiv utbildning och hon kommer säkert sköta sig med den äran..och Madeleine är glamourös och prinsen verkar helylle...man får väl nöja sig med det tills svenska folket någon gång inser att vi kanske rent principiellt borde kasta historiens ok och följa tredje världens demokratiska framsteg vi också....

Real Life Knugahuset - kanske Sveriges roligaste satir!

Inga kommentarer: