torsdag 8 maj 2008

Därför accepterar jag inte religion för egen del


Short and sweet; Frågan är ofta "Tror du på Gud?". Då är mitt svar: Nej.

Men "varför"...det är en annan fråga. Rent logiskt ser jag inga argument varför man skulle tro på en Gud eller Gudom, rent vetenskapligt ser jag ännu mindre skäl till att tro på en gud. Men jag tänkte förklara varför jag inte ens kan acceptera tanken på en gud eller "skapare", varför det går så stick i stäv med hela min natur.

- Teodicé-problemet: Väldigt enkelt egentligen...Om Gud är god och allsmäktig skulle inte så mycket lidande pågå i världen. Faktum är att människor lider dagligen i världen på grund av naturkatastrofer och annat utom deras kontroll, ergo: Om Gud är god är han inte allsmäktig, och är han allsmäktig så är han inte god. För egen del: Varför skulle jag tro på, än mindre dyrka, en gudom som tillåter och utsätter "sin skapelse" för alla hemskheter. Alla missbildade barn som föds, alla sjukdomar etc. Tack, men nej tack. För mer info om Teodicé, läs på Orsakverkan-bloggen.

- Min egen lyckas smed: Om inte jag är ansvarig för mitt eget liv, utan det ligger i händerna på "den allsmäktige", och allt är förutbestämt...varför ska jag då bry mig om mitt liv överhuvudtaget. Varför skulle vi kämpa för att utvecklas, varför skulle jag försöka förbättra mig själv och mitt liv? Tack, men nej tack, jag tar ansvar för mig liv.

- Arvssynd: Och här kommer vi till det vidrigaste i speciellt kristendomen. Jag har inget ansvar för mitt eget liv och handlingar...jag är "besudlad" med "synd" från ögonblicket jag drar mitt första andetag...baserat på vad Adam och Eva gjorde? Vad i helvete... Lika lite som jag är ansvarig för vad mina föräldrar gjorde, vilka brott de begick och vilka synder de genomförde, innan jag var född....lika lite är jag syndig/skyldig för vad andra människor gjort. Lika lite kan jag anklaga min "fiendes" barn för vad deras föräldrar har gjort. Vendetta, blodshämnd och annat är sjukt..och väldigt religionsbaserat. Tack, men nej tack!

- Osund konservatism. "Det står i bibeln" alternativt "Det står inte i bibeln" är inte för mig ett sätt att försvara mina åsikter om företeelser i världen. Bibeln, Koranen och alla andra gamla religiösa skrifter är skrivna av människor som tolkade sin samtid...de hade inga begrepp om telefoner, antibiotika, bilar eller flygplan. "Ske Guds vilja"...och låt din dotter dö istället för att ge henne medicin. Tack, men nej tack.

- Historiebeskrivning: I princip inget av det som står i religösa skrifter kan påvisas arkeologiskt...ingen världsomfattande översvämning...och framförallt är det mycket som vi kan se omkring oss som aldrig nämns i bibeln, dinosaurier...planeter, att jorden är rund, bakterier eller elektricitet. Att människan som ras är över 150 000 år gammal i vår nuvarande form men bara tas upp som ca 6000 år gammal i bibeln...det är skrattretande och fullkomligt förklarligt med tanke på vad lite bibelförfattarna visste om vår planet. Och ändock finns det människor, och gott om dem, som tar bibeln som det enda sanna... I don't get it.

- Ritualer: Döpning, omskärelse, smörja blod över dörrkarmen, dricka vin och äta oblater, fasta under Ramadan.....men herre Gud(!) Symboliska handlingar över går faktiskt mitt förstånd. Många rituella handlingar har ett praktiskt ursprung, men varför applicera dem idag?

- Levnadsregler: Dagligen, jag säger dagligen, försöker religiösa människor i världen påtvinga andra människor sina idéer och regler. Kvinnor ska täcka sina huvuden, män ska ha skägg, du får inte gå naken, du får inte svära, du får inte måla av profeten....

Jag säger bara, sköt dig själv och skit i andra... ingen ska tvinga mig att leva på det sätt de vill. Jag lever, äter, klär mig, som jag själv vill, så länge det inte skadar eller begränsar någon annan.
Det behöver jag ingen gudom för att tala om....frihet är religion för mig.

1 kommentar:

Nisses Kristna skolgrupp sa...

Det är tråkigt att höra att du tycker så här:(. Jag är själv kristen och ser inte de saker du har påpekat som problem. Jag har själv tänkt på dessa saker men jag är uppväxt i ett kristet hem så jag gav inte upp, och vet du vad jag har har kommit fram till att de saker du har skrivit inte är några problem för mig.

Jag kan skriva lite om vad jag tycker om det du har skrivit.

Det första du skriver om att Gud inte kan finnas om han ska vara god och allsmäktig samtidigt. Jag har tänkt så här i det fallet. Du säger att vi människor är oskyldiga till naturkatastrofer, javisst jag kan hålla med dig om att vi är oskyldiga till vissa naturkatastrofer, men jag tänker så här. En naturkatastrof är inte ond så länge en människa kommer till skada det är naturens gång anser jag men om nu en människa skulle bli skadad tror inte jag att Gud ville det. Det var väll ändå inte Gud som satte människan på den platsen. Eller? Det var ju människan själv som var där. Jag anser att Gud är god och hans vilja är god. Det betyder att om vi människor hade lyssnat till Gud hela tiden och gjort hans vilja så hade det inte funnits någon ondska för vi hade gjort Guds vilja som är god. Och i och med detta kommer vi in på arvssynden.

Vi människor kan inte göra Guds vilja hela tiden för det finns för mycket ondska i världen idag. Varför finns det de då? Jo för att Adam och Eva åt av frukten. Och det var inte Guds vilja att de skulle äta av frukten för han visste följdena. Adam och Eva gjorde något som Gud inte ville vilket innebär att de gjorde en ond handling. Människorna vände ryggen från Gud och började gå sin egen väg. Javisst allt Adam och Eva gjorde på jorden var inte ont utan mycket var Guds vilja då också men de hade redan vänt Gud ryggen och kunde inte ha samma kontakt med honom längre. Det är detta som menas med arvssynd. Vi människor kan inte komma ändå till Gud och göra Guds vilja hela tiden för vi har arvssynden från Adam och Eva så vi lever på jorden och har inte direktkontakt med Gud. Hoppas du förstod vad jag menade :).

Du skrev "Om inte jag är ansvarig för mitt eget liv, utan det ligger i händerna på "den allsmäktige", och allt är förutbestämt...Varför ska jag då bry mig om mitt liv överhuvudtaget.". Klart att du är ansvarig för ditt liv. vet inte var du har fått det ifrån men kanske det kan kopplas med att "Gud har en plan för ditt liv" som man som kristen brukar använda. Detta är inte samma sak. I och med arvssynden så är vi som jag sa skilda ifrån Gud. Men Gud har en plan för just dig hur du kan komma till han igen. Och detta är ju du helt ansvarig för om du vill följa den planen eller inte göra det. Jag vill bara säga det igen att Guds plan är Ju Guds plan alltså hans vilja vilket innebär att den planen är god, för dig och för andra människor. Så Ja du är ansvarig över ditt liv även om du skulle vara kristen.

"- Osund konservatism" Egentligen är inte detta så svårt att förstå om man går med på det jag har skrivit ovan. Guds vilja är god men vi gör inte alltid Guds vilja. Att ge de där medicinerna kanske var Guds vilja. Vi människor har ju faktiskt också en moral som från en början har sitt ursprung från Gud. Det står också i bibeln att man ska pröva allt som sägs och inte bara blint tro på det. Så jag skulle säga använd medicinen. Som du skriver så står det inget om mobiler i bibeln men bara för att det inte står skada inte människor med din bil så kan man faktisk förstå att nej det är inte Guds vilja att köra över 30 människor. Eller hur ganska enkelt. Okej nu orkar jag inte skriva mer men det var vad jag tyckte och vad jag har kommit fram till när jag har tänkt i de banorna. Har egentligen fler kommentarer på de andra men nu måste jag ta tag i mitt skolarbete. Hoppas att jag inte var otydlig.

/Daniel T :)