tisdag 26 februari 2008

Prozac fungerar inte


Så var det vetenskapligt bevisat. Lyckopiller fungerar faktiskt inte.

Eller, jo det gör de, men sockerpiller fungerar precis lika bra. Placebo-effekten av pillerna är högst effektfull.

Jag är inte förvånad. Om vi leker med tanken att anti-depressiva medel fungerar som det är tänkt, dvs sänka eller höja olika substanser i hjärnan som reglerar vårt lyckotillstånd. (Nej, inte knark, det är något annat...). Då fungerar det som tänkt i de fall en människa depression beror på ett medicinskt fel.

Om vi sen betänker att prozac varit världens bäst säljande läkemedel, innan Viagra kom ut på marknaden, så inser vi att det största medicinska felet hos människor är kemisk obalans i hjärnan...eller? Det faller på sin egen orimlighet.

Kan det vara så att många deprimerade människor är deprimerade på grund av faktorer i sin miljö? Otrivsel på jobbet, vanmakt i relationer, fattigdom, identitetskriser och allt vad det kan vara. Det är lätt att skylla på "kemisk obalans" för att inte behöva ta ansvar för sitt eget liv och att man kan påverka det själv.

2 kommentarer:

Sfinxen46 sa...

Ett intressant inlägg! Kommer nog att följa dig en bit på vägen;)

Sfinxen46 sa...

Ja jag hppas du inte slutat att skriva? Såg att det var ett tag sen. Får väl läsa alla de andra inläggen, för jag tycker att du tar upp intressanta saker