tisdag 26 februari 2008

Rödeby


"Samhället förmådde inte se familjens situation" är dagens rubrik på DN angående kommunens frånvaro av agerande i Rödeby. Socialtjänsten klandrar sig självt osv.

Jag vet inte, bortsett från hela den långa diskussionen angående "50-åringens" nödvärnsrätt i frågan, så inte är det kommunens sak att peta i familjeliv hos enskilda familjer. De ska skydda barn i familjer, ja definitivt. (Vetlanda-fallet är ett solklart fall av tjänstefel hos socialförvaltningen). Men i första läget måste polis och åklagare klandras här. Den så kallade 17-åringen som gång på gång tilläts trakassera familjen utan att erfoderliga åtgärder vidtogs...där måste ansvaret falla hos skola, polis och inte minst hos pojkens föräldrar. Rejäla åtgärder som syftar till att sätta killen på rätt spår igen, inte bara temporärt slå honom på fingrarna. Samhällstjänst som utdöms med ca 40 timmar till exempel är inte på när tillräckligt. Då blir det just ett straff, ingen lärdom. Samhällstjänst för ungdomar skulle behövas utdömas med både längre tid och väldigt riktade mot insatser som kan lära dem empati och respekt för andra människor. Låt kidsen arbeta på långvården någon vecka, hos en begravningsentrepenör någon vecka, praktisera tillsammans med polis, ambulans och brandkår..och varför inte på daghem. Allt under insyn och handledning av en eller två starka personligheter. Gärna ett program på ett års tid eller mer, förlagt på kvällar och helger.

Där ligger kommunens ansvar att ta fram "rehabiliterande program".

Och till sist kommer vi inte ifrån pojkens eget personliga ansvar. Var och en är ansvarig för sina egna handlingar och konsekvenserna det leder till. punkt.

Inga kommentarer: