måndag 3 mars 2008

Unga tjejer röker mer än killar - och allt fler kvinnor får lungcancer


På förekommen anledning skriver jag ett för mig lite ovanligt feministiskt inlägg här.

Om vi börjar med fakta:
- Unga tjejer röker mer än killar.
- Allt fler kvinnor får lungcancer
- De allra flesta som röker överhuvudtaget är sysselsatta i klassiska "kvinnoyrken"; städerskor, servitriser, sjuksköterskor(!) och andra så kallade arbetarklassyrken som fabriksarbete osv.
(För faktaresearch/belägg: Klicka här, här,eller här)

Varför är det så här? Jag har inte hittat någonting riktigt forskat kring detta merän att kopplingen mellan osunt leverna och inkomst/social klass är markant. Och kvinnor generellt befinner sig ju tyvärr på den lägre skalan av ovan nämnda klass-stege. Således ökar orättvisorna, där kvinnor får sämre hälsa och i allt högre grad drabbas av tidigare mer "exklusiva" mansåtkommor som lungcancer, hjärtinfarkter och liknande.

Något mer tydligt vad som ligger bakom detta kan man se i andra länder än Sverige där vår sjukvårdsupplysning kanske ligger något före vissa andra världsdelar...
Tobaksbolagen lockar asiatiska kvinnor att börja röka
"Bolagen sammankopplar rökning med att vara liberal och modern. Kvinnor som röker målas upp som modiga och äventyrslystna, som individer som vågar välja sin egen livsstil, säger Deepali Singh, antirökningslobbyist från Indien.

Mary Assunta, som jobbar för en konsumentförening i Malaysia, säger att det är likadant i hennes hemland. Många cigarettmärken, exempelvis Yves St. Laurent, Ms, More, Kim och Capri, som introduceras i Asien, är tänkta att attrahera kvinnor.

Tobaksbolagen har också tagit fram särskida gratispaket som ska attrahera kvinnor, såsom Virginia Slim Lights, säger Assunta. "
Är kvinnor mer mottagliga för tobaksbolagens marknadsföring?
Det är sjukt ironiskt att jämställdhetsargument och frigörelse av kvinnan används som argument för att fånga in kvinnor i sjukvårdsfällor och kostsamt beroende.

Feminist? Sluta röka, och uppmana andra kring dig att göra det också.

På det personliga planet går jag varje dag förbi en lokal gymnasieskola och tvingas gå igenom en trång passage där röken ligger tät...och vilka är det som står där och hänger med ciggen i något självdestruktivt sätt att hävda sin vuxenhet? 90 % tjejer av invandrarbakgrund. De "helsvenska" tjejerna hänger på gymmet, är ute och seglar eller åker skidor...

2 kommentarer:

Galaxa sa...

Oj, oj, oj, Forbo! Dina iakttagelser stämmer nog med de flestas. Jag såg bara framför mig att du skulle leverera dessa i en kommentar på t.ex. Jinges blogg (känner du till den?) eller någon annan liknande blogg. De skulle hoppa på dig som en flock hungriga hundar!

Ja, varför är det så att bland IT-konsulter röks det så lite och bland vårdpersonal (som ju verkligen borde veta bättre) röks det så mycket? Grupptryck?

Forbo sa...

Jinges blogg? Får kolla upp det...gillar hungriga hundar;-)

Tack för din kommentar!