tisdag 9 september 2008

Jag är inte den som säger "vad var det jag sa"...men vad var det jag sa?

I ett av mina första inlägg på den här bloggen för ett par månader sedan så kommenterade jag Rysslands tilltagande maktpolitik medelst hot om våld. Och därmed också behovet av att omvärdera Svensk försvarspolitik efter behovet, inte efter vad vi känner för att betala för tillfället...

Nu går Tolgfors ut och meddelar att Försvarsbeslutet skjuts upp på grund av Georgien-kriget. Inte en dag för tidigt.

Samtidigt passar Birger Schlaug på att hoppa på regeringen om detta, och på sin blogg påtalar han det i sitt tycke absurda i att Georgien-kriget har något som helst med Svensk säkerhetspolitik att göra.

Nu tycker jag den gode Birger emellanåt har väldigt bra poänger i mycket han skriver, och framförallt i sin sommarkrönika nu i somras...men tyvärr lyser ryggmärgsreflexerna hos honom igenom för mycket här. JA...kanske Georgien startade våldshandlingarna mot sina utbrytar-republiker...det väsentliga här är dock att Ryssland inte drog sig en sekund för att besvara det hela...och dessutom med en kraft som var väl förberedd. (Du slänger inte fram förband i en sådan aktion utan viss förberedelse...det är elementär militär logistik bakom sådant.) Ryssland anser sig inte behöva sätta sig vid några förhandlingsbord om det inte är med en jämbördig part, oavsett "vem som startade kriget".
Den dagen våra Baltiska grannar angrips "i försvar av de ryska medborgarna"...eller Gotland får en rysk "skyddsstyrka"...då spelar det mindre roll vem som startade krisen. Ryssland har visat sig mer än villigt att avsluta kriserna på militär väg.

Tyvärr finns det lite för mycket USA-aversion hos många vänster-politiker som gör att allt som inte är enligt USAs intressen ska försvaras. men ibland kanske man måste vara lite nykter och rå om sitt eget hus oavsett vilken sida av stormakterna man står på och slå ett slag för alla småstater som hamnar i kläm.

Tidigare inlägg om Rysslands inställning till användande av militärt våld:

Forbos Rep(ub)lik: Ryssland hotar med våld

Inga kommentarer: