måndag 7 juli 2008

Asatroende får officell begravningsplats - "Something's rotten in the state of Denmark"


Ja, detta kan man läsa i dagens DN. Ett danskt trossamfund för asatro är nu erkänd som religion och får rätt att ha egna begravningsplatser. De får också rätt att viga folk skulle man kunna tänka sig. Kul...eller inte...

Jag kan tänka mig att de flesta som läser detta skrattar gott åt tokerierna, och när man går in på Asakyrkans hemsida så möts man av ett klassiskt New Age-sammelsurium som blandar friskt mellan klassisk Asamytologi och fornnordisk mytologi..dvs dvärgar, vättar och knytt... Jag har mycket svårt att tänka mig att de "troende" är mycket mer än spiritualister som tycker det är spännande och lite tokigt att hålla på med blot och midsommarbål..smycka sig med torshammare och annat Vikinga-associerat.

Men å andra sidan är ju inte Asa-tron mycket mer naiv än den kristna kyrkan...båda trossystemen ger svar på de vanliga existensiella frågorna...och de bygger på lika delar sagor... så why not?

Måhända är allt detta ironi de håller på med, någon slags protest mot samhället eller så? Fan vet....eller "Loke vet" kanske...


Är det för övrigt ingen som funderar över sambandet mellan Oden och Zeus..? Och bilden av Gud Fader på sin tron däruppe i himlen...valkyrior och änglar...knytt och demoner... "Somethings rotten in the state of Denmark".

21 kommentarer:

Joakim sa...

Nej det som är skrattretande är din trångsynthet. Vad anser du om folk av annan färg eftersom du inte kan acceptera någon annans tro. Urk på burk.

M sa...

"Fakta, rationalitet och humor". Går det ihop det...? Låter i mina öron som ett försök att kamelspäcka en vaktel... men försöka duger.

Mattias i Chile

Forbo sa...

Joakim. Vad jag anser om "folk av annan färg" är att de är precis som jag...det finns ingen koppling mellan att anse religion som tokeri och att ha åsikter om andra folkslag. Vem är det som är trångsynt?

m: Mina poster handlar om fakta, rationalitet och humor ja, inte nödvändigtvis allt i samma inlägg. Hoppas du har det bra i Chile, fantastiskt land med fantastiska människor. Om du är i Santiago får du äta en "rapido" för mig!:-)

Krille sa...

Redan Julius Caesar gjorde kopplingen mellan asagudarna och de romerska gudarna, fast han fick för sig att bossguden var romarnas Mercurius, inte Zeus/Jupiter. Så jo, det är folk som har funderat i de banorna förr.

Baronessan sa...

(Så lustigt att hitta Joakim även här! Om man får ha en tro så kan man väl få ha en tror-inte också.) Ibland kan jag tycka att det vore skönt att vara religiös. Man vänder sig till någon i tomma intet eller ber en bön så känner man sig bra igen. I och för sig har jag fantasi men inte så yvig. Kanske handlar det om en trygg famn och att man är rädd för vad som händer efter döden. Jag tror att det blir samma som innan vi föddes - nada!

Forbo sa...

Krille:
Ja, det är inga nyheter direkt för den som är lite insatt i världsreligionerna hur de har influerat och evolverat ur varandra. Vi har ju även vissa Egyptiska gudar och symboler som fördes in i kristendomen osv.

Baronessan: Tror precis som du där.

Anonym sa...

Joakims kommentar är väldigt rolig i sammanhanget eftersom religioners koncept är att den egna religionen är rätt, de andra fel. Ateism säger samma sak, fast om en religion till... om den lilla skillnaden används som bevis för trångsynthet, så kan det bara vara ett bevis för.... just det... (trummor) .... trångsynthet...!!!! (Tadaa)

Trevlig blogg forbo

Jere sa...

Vilka loosers vill börja tillbe påhittade kraftlösa gudar. Get a life!

Tänk lite logiskt! De kunde ju inte ens skydda sig själva och deras tillbedjare tidigare under korstågen i skandinavien.

Anonym sa...

Vilka jävla korståg i skandinavien? Läs en bok nångång.

:)

Markus Skogsberg sa...

Jag vet att det är många som tror som du gör, att vi asatroende bara lajvar eller tycker det är kul att gå klädd i lustiga kläder, men vi är många även i Sverige som är djupt religiösa. Jag har varit asatroende i över 10 år nu, och lever med min religion varje dag. Det finns, enligt vissa beräkningar, ungefär 2000 asatroende i Sverige idag, även om vi inte kommit lika långt vad det gäller lagliga rättigheter som i Danmark, Norge och Island.

Forbo sa...

Anonym:
Du har helt rätt, inga korståg i Skandinavien. Sverige/Norge/Danmark kristnades genom missionerande. Däremot utgick ordentliga korståg från Skandinavien gentemot Baltikum, Finland och Östersjökusterna...och man kan nog tänka sig att en del av de kristnade där var asatroende såväl som annat:-)

Forbo sa...

Markus Skogsberg:
Det är var och ens rätt att tro på precis vad de vill. Sen tror jag precis som du säger att en stor majoritet av "asa-troende" gillar att lajva och tycker det är lite kul mer än att de tror på ett faktiskt Valhall...

Men jag ser defintivt ingen skillnad i hur man kan tro på Asa-tron iställer för kristendom etc...OM jag hade varit troende skulle Oden vara en precis lika legitim gudom som "Gud"...religionerna ger ju svar på samma frågor som sagt.

Men du tror inte att det är Tor som är ute och kör med sin vagn när det åskar, va?

Gud sa...

Alla religioner är byggda på sagor. Om nu en religion ska få finnas ska väl alla få finnas.
Om bara en religion ska finnas i Sverige så ska det vara Asatro (eller väsentro) eftersom de var först i Sverige.

Forbo sa...

Trevligt att Gud hittat till undertecknads lilla blogg:-)

Fast tyvärr får Gud underkänt i historia..."Sveriges" religion har alltid varit kristendom...medan det geografiska området som Sverige idag utgör har varit både Asa-troende och rätt mycket annat blandat innan landet tillkom. Samernas religioner, blandade keltiska och nord-germanska religioner från bronsåldern utdaterar asa-tron rätt ordentligt.

Spelar roll för övrigt...alla får tro på vilka sagor de vill. Jag tycker Bamse skulle vara en bra förebild att dyrka...:-)

Ems sa...

Jag förstår inte poängen med denna kritik. Ett relativt stort samfund har fått en plätt mark att begrava "sina" på. Om det är religion i allmänhet du vill kritisera så tycker jag det är synnerligen löjligt att ta detta som exempel, istället för religioner som på sistone har påverkat världen mycket mer: kristendom, islam och new age för att nämna några.
Om du tycker det är fel att asatroende får ha en egen begravningsplats bara för att det är "löjligt" att tillbe just asar och vaner, så skulle jag vilja säga att Joakim hade rätt i att du är trångsynt.

Forbo sa...

ems:
Jag tror inte jag vill "kritisera" någonting här faktiskt..det är väl alldeles utmärkt att det breddas med valmöjligheter för begravning oavsett vad man tror på.

Det jag gör i den här posten är att dels "ifrågasätta" huruvida det idag finns människor som är så djupt religiösa inom asatron som tex Markus Skogsberg här ovan...att det berättigar det hela...

Att jag sen tycker religion är förkastligt är en helt annan fråga. Läs gärna igenom inlägget igen och fundera över vad jag skriver innan du ställer taggarna utåt;-)

Kan rekommendera att kika på youtube på Richard Dawkins utläggning om Zeus och forntida gudar, det kanske ger en bättre bild av hur jag tänker här...

Markus Skogsberg sa...

Nu tror jag att du missförstår mig. Det är *inte* så att de flesta asatroende bara är lajvare som "leker religion" - eller hur man nu ska uttrycka det. Det är dock en bild som många icke-hedningar har av oss.

Nu tycker jag att du över huvud taget har en ganska sansad ton i det du skriver, men jag ville bara rätta till missuppfattningen att vi skulle vara oseriösa.

Anonym sa...

Din motbjudande rasistiska niding! Du bör släpas till närmaste träd och hängas i dina egna tarmar.

R sa...

Tänker inte ens kommentera större delen av ditt inlägg då det bara var larvigt och ointressant.

Andra delen där du retoriskt(?) frågar om någon "tänkt på likheten mellan Oden och Zevs" så känner du dig med rätta lite smart för att du kom på att det kunde finnas ett samband.

Faktum är att det finns samband och "släktskap" mellan Olympens gudar och Asagudarna; bara det att de båda bor uppe på berg/höjder; berget Olympen och Åsarna. Något som inte är särskilt välkänt i dagens Sverige då man hellre är "tolerant" mot exotiska kulturer men knappt kan sitt eget lands eller världsdels historia. Okunnighet är styrka?

Asatron är religion med mycket gammal tradition och en del av det Indeo-Europeiska kulturarvet.

Z sa...

Jag tror att den nyaste nordiskae guden "Balder" är en direkt ripoff av "Apollo"
samt influerad av "Abel" i Kain och Abel

Ask och Embla låter förresten förvillande likt Adam och Eva.

Forbo sa...

Hej på er alla,
precis tillbaks efter semestertider. Ursäkta min frånvaro/avsaknad av svar. Mycket intressant att just detta blogginlägg rörde upp så många känslor. Dags att blogga vidare på andra ämnen dock, ni är varmt välkomna att förskräcka er över dem också:-)