onsdag 17 september 2008

Stå på dig Betnér!


Dagens eloge till Magnus Betnér som i humorprogrammet "I ditt ansikte" bryter ny mark genom att köra sina gags för "helt fel publik"...att driva med kristendom och religion i en kyrka inför troende människor, och dessutom få de allra flesta att skratta är en stor bedrift. Att de kristna i församlingen vågar skratta åt, vad somliga kallar, rena hädelser är också skönt att se.

Givetvis vilar inte de religiösa tokdårarna på hanen utan ger sig raskt på Magnus, som för övrigt verkar ha läst sin bibel betydligt mer noggrant än de flesta kyrkobesökare. kristna bloggare ger sig raskt på Magnus med argument om att man inte får "missbruka yttrandefriheten"..att man måste visa respekt för det som andra tycker är helig, och allt annat BS som alltid kommer från människor som inte har rationella argument eller egna skämt att gå i motstånd med.

Du gör ett bra jobb Magnus! Tack!

Se inslaget från "i ditt ansikte" på youtube direkt

Läs också: Italiensk komiker riskerar fängelse efter skämt om påven.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller fullkomligt med. Alla ska passa sig för att säga något om kristna och deras tro för då kan de bli sårade. Åke Green kan kalla människor för cancersvult på samhället, då är det plötsligt helt ok...

Forbo sa...

Tack för din kommentar, "Anonym".

Precis sådär är det. Nu är jag iochförsig av åsikten att Åke Green också, i konsekvensens namn, tyvärr också är berättigad till att yttra sina åsikter. Detta trots att hans uttalanden både upprör och äcklar mig oerhört... men som Voltaire sa: Jag avskyr dina åsikter mmen är beredd att dö för din rätt att yttra dem. Något som fortfarande är en högst aktuell och inte självklar grund för yttrandefriheten idag.

Staffanw sa...

Vad är det för nytt i detta - det hör väl snarare till vardagsmat att kristna häcklas och drivs med. Varför skulle det vara fel att just kristna då reagerar - säg någon annan grupp som bara stillatigande tar emot.
Att beteckna dessa ytterst blygsamma kommentarer från kristet håll för "religiösa dårar" är riktigt kul. Vilken intellektuell bjässe döljer sig i denna bloggare ?

Forbo sa...

"Vilken intellektuell bjässe döljer sig i denna bloggare ?"

Ja du magnus, kanske inte någon "bjässe", men någon som i vart fall kan läsa..och gärna gör det fullt ut innan jag öppnar munnen.

Det "nya" i just detta är inte att häckla kristna, det är som du säger inget nytt...det nya är att just den gruppen som häcklas är publiken, vilket gör det till en oerhörd utmaning för en komiker. Att stå på Norra brunn och dra skämt om Jesus är en sak, men att göra det i en kyrka inför en troende församling är en utmaning av rang... i programserien är inte heller enbart kristna med, utan andra grupperingar som det drivs med. Du kan ju läsa in dig på programmets egen hemsida.

Tokdårar är för övrigt mitt standardnamn för människor som hävdar att vidskepligheter skall tas på blodigt allvar, vare sig det är ande-medium eller kreationister eller "vanliga kristna" som anser att spädbarn bör bestänkas med vatten för att inte brinna i en imaginär evighetseld då de är besudlade med "synd" från en anmoder som åt ett äpple hon skulle låtit bli.... eller de som anser att det är "respektlöst" att skämta om andras tro.

tack för din kommentar!

Staffanw sa...

Ja, respekt och ödmjukhet är iallafall inte din starka sida.

Och räknar man bort alla tokdårar -inkl alla troende - så är det väl inte så många kvar - utöver dig och dina meningsfränder på bloggsidan. Det tycker jag är stort.

John Eje Thelin sa...

Voltairecitatet ovan är förmodligen fabricerat. Därmed inte sagt att det inte är en bra devis.

Sen är det iofs rätt stor skillnad på att nedlåtande hetsa mot vissa grupper och att ifrågasätta en idévärld.

Att försöka smälla i folk att det är rätt att behandla andra människor illa på grund av deras sexualitet, hudfärg eller annat attribut är inte alls samma sak som att peka på en serie föreställningar och fråga hur väl de egentligen håller.

Z sa...

Var på en polares stand-up-comedy härommånaden. Han är frälsningssoldat och skojade friskt med oss två katolska gäster., bl a om kvinnors ställning i kyrkan, statyer, etc. Kanske kunde nästa påve göra något åt saken?
"Det blir Hillary" ropade jag då...


Nå, Magnus Betnérs skämt upplever jag som ganska så plumpa, och det måste man få lov att uttrycka, som åsikt.

Tack för länkandet :)

Forbo sa...

Z:
jag håller med dig om att Magnus kan vara ganska plump, han är ingen personlig favorit i humor-genren på något sätt (Föredrar David Batra:-)) och att recensera någons uppträdande är ju helrätt...och att säga att Magnus Betnér är en dålig komiker är ju helt ok. Att säga att han inte borde säga det han säger, det är något annat och det är det jag reagerar mot.

varsågod för länkningen;-)