torsdag 20 mars 2008

Behåll monopolet


Det är ett evigt lobbande från marknaden om att släppa det statliga Apoteksmonopolet.

Jag är inte en vän av monopol per se, utförsäljningen av Telia, hur klantigt skött det än var, gynnade allmännyttan. Men man gör ett stort misstag om man tror att alla samhällstjänster blir bättre av att privatiseras. El-marknaden har till exempel inte förändrats till det bättre och priserna har inte gått ner. Kalifornien är ett riktigt skräckexempel på hur det kan gå när elen läggs ut på enbart privata initiativ. Järnvägen är ett annat bra exempel.

Andra saker går bra att lägga ut på entrepenad eller privatiseras helt eller delvis. Det finns många fördelar med det, helt klart.

Apoteket dock är en annan sak. En väl fungerande institution som alllmänheten har ett enormt förtroende för enligt alla mätningar som görs. Kunnig och välutbildad personal (som tillochmed är underbetalda med tanke på sin långa utbildning).

Jag var i Frankrike förra veckan och observerade det faktum att det låg apotek i vartenda gathörn. Det var lättare att få ut mediciner än att få tag på en kopp kaffe faktiskt. Frankrike är också det land som har högst andel apotek per invånare i världen. Och de är privata.

Intressant nog när man går in på apoteken i Frankrike så är mer än halva utbudet "hälsokost". Röd solhatt hit, ginseng dit och en skvätt johannesört...och på sina håll även käcka saker som Himalya-salt och små kristaller, stående bredvid receptbelagda läkemedel.

Så skulle det bli i Sverige också. Och som om vi inte har nog med problem med all pseudo-vetenskap redan idag så skulle vi få fler människor som lägger sina surt förvärvade besparingar på magnetarmband, sockerpiller och annat.

Problemet är nämligen att om man jämför med Teleoperatörerna...där kan du som konsument rätt enkelt se om produkten du köper fungerar eller ej. (Mobiltelefonen fungerar inte...det är en leksakstelefon av plast utan batterier osv.) Men mycket av hälsokosten märker du inte effekt av varken dåligt eller bra. Men lik förbannat kommer det kosta en massa människor en massa pengar som de lägger på overksamma substanser för att skydda sig mot sjukdomar de inte har, påkomna av smarta marknadsförare som lever på folks rädslor.

Så fungerar inte Apoteket, än. Så behåll Apoteket i statlig, välkontrollerad regi, tack.

Inga kommentarer: