måndag 3 mars 2008

Går det att medicinera mot okunskap?


Galenpannor i tredje världen som kommer undan med än det ena och än det andra idiotiska uttalanden finns det gott om.
"Medicinera med vitlök och rödbetsavkok mot HIV..." Sades av Sydafrikas hälsominister för inte så länge sedan. Och för någon vecka sedan gick hon ut med att folkmedicin.."traditionell medicin" (Läs: groblad, dekokter och liknande.) inte kan underkännas av kliniska tester. Kliniska tester är alltså vetenskapliga tester som utan subjektivitet visar om t.ex ett antibiotikum dödar ett visst slags bakterier.

Jag är positiv till naturläkemedel med dokumenterad och kliniskt bevisad effekt. Jag är mer eller mindre rabiat emot placebo-liknande preparat som inte har någon effekt alls på medvetandelösa virus och bakterier. Har du en åkomma som du kan förtränga med hjälp av egen övertygelse, fine...har du HIV, Cancer eller åderförkalkning hjälper det inte hur mycket du än vill att det ska försvinna.

Det otäcka i kråksången här är att tredje världen obönhörligt blir våldtagna upp i ändalykten inte bara av forna kolonialmakter, utan även konstant hålls nere av egen skrock och vidskeplighet. Magiska oskulder med helande krafter håller kvinnor nertryckta, omedvetenhet kring rökning dödar miljoner fattiga män...listan kan göras hur lång som helst.

Vad göra? Finns det naturläkemedel mot ren och skär dumhet?

2 kommentarer:

Galaxa sa...

Naturläkemedel mot ren och skär dumhet?
En morot på tvären i munnen kan ibland hjälp, har jag märkt. ;)

Pekka S sa...

Sydafrika är verkligen ett skräckexempel på hur vidskeplighet och alternativa metoders kan spåra ur...

Och i Botswana försöker frivilligorganisationer bekämpa hiv med homeopatika. Suck...