fredag 28 mars 2008

Tidningen PS = Pseudo Science?


"Energitanka ditt liv" - visst låter det fint?
Vi får hem tidningen PS i brevlådan en gång i månaden, tillsammans med Illustrerad Vetenskap och andra populärtidskrifter. För det mesta tycker jag det är ganska harmlös läsning i PS med allehanda hjälp till självhjälpstips och vettiga utläggningar om hur man ska må bra både psykiskt och fysiskt. Det är väl helt ok med coaching och lite hjälp på traven för att bryta destruktiva och stressande mönster i vardagen.

MEN, rätt som det är slinker det in allehanda pseudovetenskapliga villfarelseartiklar, nu senast om "reiki". Reiki handlar precis som allt det andra asiatiska filosoferandet om "livsenergier" och "balans i energiströmmar" (Javisst har du hört det förut.). Och Reiki-healing handlar i princip om handpåläggning.

Det finns inte en gnutta vetenskap som stöder effekten eller förekomsten av manipulation av livskrafter...men när en relativt seriös tidning som PS publicerar artiklar som tar det hela på allvar så hjälper de ju bara till att fördumma sina läsare. Att seriöst inriktade medier tar upp och legitimerar skrock och nästintill ockulta filosofier gör de sina läsare en riktig otjänst.

Jag undrar hur länge det dröjer innan vi är tillbaks till att kasta salt över axeln, sova med järnknivar under kudden och hänga hästskor över dörren? Vi går någon slags kräftgång i samhället ser det ut som.

En sak är säker, varän det uppstår intelligent liv uppstår också förmågan till självinbillning, skapandet av riter och myter, och en väldig massa fördomar.
Det bådar inte gott för framtida möten med utomjordingar...det kanske är bäst som det är med de enorma avstånden i universum trots allt? Annars ser jag framför mig hur man en dag hamnar på ett offeraltare på ett nyanlänt rymdskepp där besättningen tackar sina gudar för en lyckad ankomst till den nya världen...hujedamig!

2 kommentarer:

Pekka S sa...

Jag är mycket intresserad av psykologi och har varit frestad att köpa just PS ett antal gånger. Men tidningen har enligt mig verkar vara just lite pseudovetenskaplig och självhjälpscentrerad (mycket skräp inom denna genre).

Galaxa sa...

Ja, självhjälp är ju hemskt! Tacka vet jag att var beroende av läkare som skriver ut syntetiska piller!