tisdag 24 juni 2008

Grattis Frankrike - till en riktigt dålig idé om hur man ska komma till rätta med fildelning

(Ok, lite för lång rubrik där, det medger jag... ) Dagens Nyheter rapporterar idag att Frankrike har på förslag att stänga av Internetåtkomsten för illegala fildelare i upp till ett års tid. Detta för att få bukt med fildelningen. En synnerligen dålig och meningslös idé.

I detta fallet bortser från diskussionerna kring personlig integritet och det rent juridiska dilemmat med massavstängningar som i konsekvensens namn måste bli följden av en sådan lag. I Sverige skulle en liknande lag innebära att ca hälften av alla Internetanvändare skulle riskera att bli portade från nätet.
Nej, det intressanta i frågan för min del är hur man tänker sig att stoppa Internetåtkomsten för de som är portade? Javisst, Internetleverantören kan stänga av ditt bredband in i lägenheten. Men sen då?
Anonyma accesspunkter till nätet finns precis överallt idag. När ditt bredband är avstängt hemma så kan du koppla upp dig mot grannens eller ett publikt trådlöst nätverk och glatt fortsätta fildela....din bärbara dator kan du koppla in på Internet-caféer, eller så köper du ett kontantkort hos en mobiloperatör och kopplar upp dig på nätet anonymt....

Det är helt enkelt dödsdömt att försöka stänga av användare från nätet... rent tekniskt.

Det enda rimliga som skulle kunna fungera är att det görs någon form av STIM-ersättning till upprättsinnehavare precis som för radion idag. Men i förlängningen får nog upprättsinnehavare börja inse att den ekonomiska modellen för ersättning för kreativt arbete som musik, film och annat har förändrats i grunden. Du kan ta betalt för konserter, och den fria musikspridningen är marknadsföring av konserterna, merchandise och annat. Film-producenterna får jobba hårdare med att köra filmer på biografer längre innan de släpper filmerna på DVD...osv.
Det går inte att stämma fildelningsbäcken och försöka anpassa allt till hur det var förr...det är nya regler som gäller, oavsett vad man tycker om det. och de som vinner på detta är de som anpassar sig efter omständigheterna...en ekonomisk evolution helt enkelt.

/Forbo

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, det hindrar ju säkert en hel del från att ladda ner illegalt, och det är ju positivt. Sedan kunde de kriminella ju lägga av med att ladda ner illegalt, så hade vi sluppit detta.

Forbo sa...

Well,vi kan ju se hur bra det har gått med lagstiftning i Sverige, trots fällande domar mot fildelare har inte fildelningen minskat i Sverige...där för övrigt mer än en miljon(!) människor sysslar med detta till vardags. "De Kriminella" är fler än de "laglydiga" på nätet...

Antingen så backar man bandet och klänger sig fast vid ett status quo, eller så jobbar man framåt med nya lösningar.