onsdag 17 december 2008

Nu har jag gjort det!


"Nu har jag gjort det, ja nu har jag gjort det, och jag rår om mig igen..."
Perssons Pack, om någon kommer ihåg det gamla svenska rockbandet från 90-talets gryning, de hade en låt som började så. Stämmer ganska väl med mitt alldeles försent genomförda utträde ur svenska kyrkan. Postade brevet som jag smidigt skrev ut via "UtUrKyrkan.se" där jag också enkelt hittade adressen till min församling...som jag för övrigt inte ens visste vad den hette.

Varför går jag ur kyrkan? Inte för pengarnas skull...även om det faktiskt är ett ansenligt antal tusenlappar om året jag nu kan lägga till välgörande ändamål som jag själv väljer.
Men, jag är inte troende, jag stödjer heller inte svenska kyrkans alltmer uppvaknande evangelism, och jag nyttjar inte kyrkans tjänster. Jag gifte mig privat, jag kommer ha namngivningsceremoni för barnen och jag kommer begravas av en privat begravningsförrättare. Så, nej tack till medlemskapet jag fick i samband med födseln.

Anledningen till att det har tagit mig så lång tid att säga upp medlemskapet har varit dels ren lättja, och dels att jag uppskattat en del av kyrkans aktiviteter för välgörenhet och aktiviteter för äldre ensamma människor. Men det som brukade vara en relativt sekulär svensk kyrka (Ja, där har du en oxymoron så god som någon..) har blivit förbytt i en ny-missionerande verksamhet där bibeln trycks ner i kaffedoppet tillsammans med kanelbullarna, flyers för alpha-grupper hittas i kassen från julbasaren...tvi och fy för den lede!

Inga kommentarer: